Walnoten

Misschien wel de bekendste noot in de dop is de walnoot, het is dan ook een van de weinige noten die voorkomt in de Nederlandse tuinen en boomgaarden. Grote exporteurs van walnoten zijn o.a. India, China, Frankrijk en Amerika daarnaast is ook een klein deel Hollandse noten verkrijgbaar.

Walnootbomen kunnen wel 30 meter hoog worden en draagt donkergroene ovale bladeren. De vrucht bestaat uit een groene bast welke wanneer de noot rijp is openbarst waarna de walnoot ofwel de dop te zien is. Als de tijd daar is worden de noten niet geplukt maar uit de boom geschud en verzameld.  Na het oogsten worden de noten gedroogd (om de houdbaarheid te vergroten) en voor verkoop verwerkt. Zo’n 30 à 40% wordt verkocht in de dop, de rest gepeld. Het pellen van walnoten gebeurd veelal machinaal wat meer “breuk” oplevert dan het pellen met de hand, zoals veel gedaan word in China, India en bijvoorbeeld de Oekraïne.

De noten worden in verschillende gradaties ingedeeld op grootte en kleur, waarbij een grote noot met een licht bruin/gele teint het hoogst gewaardeerd word. Daarnaast is er veel smaakverschil in de diverse noten uit de diverse landen. Californische noten hebben een wat zachte en flauwe smaak waar de Franse en Hollandse juist pittig en aanwezig zijn.

Walnoten zijn een lekkere en gezonde aanvulling op ons dieet mede door de hoge voedingswaarde die de noot heeft waarvan het hoge eiwit-gehalte bijvoorbeeld erg in trek is bij vegetariërs als vleesvervanger.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 698 kcal. 2.919 kJ.
Totaal vetten 64,0 g.
Totaal eiwitten 14,8 g.
Totaal koolhydraten 13,7 g.
Totaal mineralen 1,9 g.
Totaal vitamines 2,8 mg.