Cranberries

De cranberry is niet meer uit ons assortiment weg te denken. Deze bes met een rode kleur heeft een frisse smaak en is daarom te gebruiken voor verschillende doeleinden zoals door de taart of de sla. Deze robijn rode bessen komen van oorsprong net als de pinda en de aardappel uit Amerika, de cranberry daarentegen wordt nu niet net als de pinda overal ter wereld “groot” verbouwd.
Op een aantal kleine “culturen” na komt de grootste hoeveelheid (lekkerste) cranberries nog steeds uit het noorden van de VS en het zuiden van Canada, dit omdat de groei en bloeiomstandigheden in die gebieden optimaal zijn
De cranberrie groeit aan een struik welke het beste te verbouwen is in een zure veengrond met een zanderige bovenlaag, ook het aanwezig zijn van voldoende zoet water is een pre met een zacht-koel klimaat.

Cranberries en uw gezondheid.
De bessen bevatten naast vitaminen volgens recent onderzoek ook een grote hoeveelheid anti-oxidanten en polyphenolverbindingen ook wel flavonoids genoemd.
Deze laatste hebben de eigenschap om o.a. de diameter van de aderen te doen vergroten en om oxidatie van cholesterol tegen te gaan.

Verder hebben cranberries een positieve uitwerking op de blaas en urinewegen, ze gaan tandplak tegen en de ook tegen de H.pylori bacterie welke maag zweren kan veroorzaken is het een uitstekend middel.
We kunnen dus al met al zeggen; “de cranberry meer dan lekker alleen”.