Rozijnen

Rozijnen hebben een lange geschiedenis in ons land. Deze gedroogde druiven in verschillende kleuren dank zijn naam aan het franse woord voor druif, raisin. Ze zijn in vroeger tijden vanuit de Franse keuken geïntroduceerd in de Nederlandse om ons eten zoeter te maken en daarna gebleven. Ze worden uiteraard nog gebruikt in verschillende gerechten en broden maar ook zeker als snoepje tussendoor.

In ons assortiment hebben we doorgaans 5 soorten.

• Black flame rozijnen
Mooie volle rozijnen van blauwe druiven uit Chili. Zonder toevoeging van zwavel met alleen een beetje zonnebloemolie om de rozijnen los van elkaar te houden en voor dat beetje extra glans. Een heelijk zoete rozijn die vooral bij de kleintjes erg geliefd is als snoepje.

• Golden jumbo rozijnen
Chileense gouden rozijnen van grote gele druiven. Veelal zijn de gele jumbo rozijnen ook de grootste rozijnen bij ons verkrijgbaar. De gele rozijnen worden voor het behoud van kleur en fruitige smaak licht gezwaveld. Met zonnebloemolie worden de rozijnen los van elkaar gehouden en ze gaan er mooi van glimmen. Gele rozijnen zijn met hun frisse smaak uitermate geschikt voor door salades en bijvoorbeeld de appeltaart.

• Red crimson rozijnen
De rode chileense rozijn komt zoals je je kunt bedenken van een rode druif. De smaak ervan licht tussen die van de zoete blauwe en de frisse gele rozijn in. Net als de gele rozijn worden rode rozijnen gezwaveld voor het behoud van de kleur. Met zonnebloemolie blijven ze los van elkaar en ze gaan er van glanzen.

• Sultana
Deze kleine Turkse bruine rozijn is een ongezwavelde gedroogde gele druif. Het is een klein type rozijntje met een fris zoete smaak.

• Krenten
De kleinste rozijnen in ons assortiment uit Griekenland. Dit kleine blauwe druifje is qua naam zeer bekend maar word minder gebruikt dan we vermoeden. In krentenbrood zitten tegenwoordig vaak geen krenten meer maar rozijnen. De krenten zijn door het kleine formaat vaak iets steviger maar zeker niet minder van smaak. Door een krentenbrood of met oud en nieuw door de echte krentenbol komt deze kleine patser toch echt tot zijn recht.

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram
Energie 321 kcal. / 1.343 kJ.
Totaal vetten 0,2 g.
Totaal eiwitten 2,5 g.
Totaal koolhydraten 76,5 g.
Totaal mineralen 1,9 g.
Totaal vitamines 1,3 mg.