Honing

Momenteel werken wij alleen met honing van de Traay. Wij voeren een helder gouden acacia-honing en een kruidige boekweithoning. 

Het begint allemaal in een bloemenveld. Op de eerste mooie warme dag van het jaar vliegen de bijen uit op zoek naar nectar en stuifmeel. De bijen zuigen de nectar uit de bloemkelken en verrijken deze met enzymen. In de bijenkorf spuiten ze de nectar in de eigen gemaakt wascellen en wapperen ze de nectar droog met hun vleugels. Elke met honing gevulde cel wordt afgedekt met een propje bijenwas.
Dan is het tijd om te oogsten. De imker opent de raat met een ontzegelmes en plaatst de raat in een soort centrifuge. Hier wordt de honing uit de raat geslingerd, de zogeheten ‘slingerhoning’.

Honing is een lekker en gezond alternatief voor gewone suiker. Het wordt snel en gemakkelijk opgenomen in het lichaam en omgezet in energie. Honing bestaat alleen uit honing en bevat geen andere (kunstmatige) toevoegingen. Puur natuur!

De honing die wij verkopen is van De Traay, welke gespecialiseerd is in biologische honing en waarvan het merendeel is voorzien van het EKO keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat:

  • de bijen vliegen in natuurgebieden of op land van biologisch werkende imkers.
  • de bijen overwinteren op hun eigen honing.
  • de eventuele bijenziekten alleen op natuurlijke wijze worden behandeld.
  • de raten en kastdelen niet chemisch worden ontsmet.
  • de honing wordt onderzocht op residuen van antibiotica, pesticiden en zware metalen.
  • de honing wordt koud geslingerd en ook bij het afvullen niet wordt verhit.
  • de honing gegarandeerd van niet genetisch gemanipuleerde planten afkomstig is.

Bron: De Traay