Dadels

Deze oeroude vrucht met waarschijnlijk als oorsprong een gebied tussen de Nijl en de Eufraat groeit tegenwoordig als een gordel om de aarde in een gelijkwaardig klimaat van Marokko in noord-Afrika tot Californië in de Verenigde Staten. Van vroeger uit wordt de dadel net als de vijg gezien als een belangrijk onderdeel van vele mensen hun “dieet”. Woestijn bewoners doen er een groot deel van hun maaltijden mee en wanneer er gevast word staat er ‘s nachts vaak rijkelijk dadels op tafel.

Dadels groeien aan de dadel-palm, dit kunnen zowel erg hoge als laagstammige palmen zijn, die gemiddeld zo’n 40 trossen dadels dragen. De trossen bestaan uit ongeveer 25 a 30 dadels welke in het warme en droge klimaat worden beschermd door de bladeren van zijn drager.

Door de grote vraag en verschillende smaken is er een variëteit aan “gedroogde” dadels verkrijgbaar, het verschil zit in onder anderen de herkomst en de manier waarop de dadel behandeld is voor dat deze verkocht word.

Wij verkopen voornamelijk naturel gedroogde en of verse dadels. Deze worden geplukt als ze rijp zijn en worden dan ook niet gezoet en slechts (deels) gedroogd. Hierdoor komt de fruitige zoete smaak van de dadel veel beter tot haar recht en is een combinatie met bijvoorbeeld zachte kaas of noten een aanrader.

De naturel dadels die in ons assortiment te vinden zijn:

  • Muscaat dadel. Deze dadel zit nog aan de tak. Kenmerkend is de frisse zoete smaak.
  • Medjoul dadel. Een hele mooie grote dadel. Super zoet en vlezig.
  • Verse dadel. Deze dadels komen uit Iran en zitten in een mooi doosje van ongeveer 500 gram. Deze dadels worden niet eerst gedroogd. Een iets kleinere dadel welke qua smaak redelijk overeenkomt met de muscaat dadel.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 305 kcal. / 1.275 kJ.
Totaal vetten 0,5 g.
Totaal eiwitten 2,2 g.
Totaal koolhydraten 1,9 g.
Totaal vitamines 0,2 mg.