De officiële herkomst van de pinda’s is eigenlijk onbekend, men gelooft dat de noot of eigenlijk peulvrucht al voor de jaartelling bekend was bij de mensen en afkomstig is uit Brazilië.
Vooral in Amerika is de pinda een groot landbouw product geworden door de hulp van president George Washington Carver welke veel nut zag in de hoge voedingswaarde en de olie welke uit de vrucht wordt gewonnen.

Wat de pinda eigenlijk bijzonder maakt is het feit dat het geen officiële noot maar een peulvrucht is en dat deze niet boven maar onder de grond groeit.
De pinda groeit het beste op een wat droge losse zandgronden met een lage zuurgraad, dit omdat de vruchten erg vatbaar zijn voor vochtschimmels en zuren.
Wanneer de plant bloeit komen er meerdere bloemen in welke nadat ze zijn verwelkt ombuigen tot aan de grond waar ze zich zelf en hun zaadjes inboren, na 4 tot 5 maanden zijn de zaadjes rijp en is de pinda ontstaan.

Op veel plaatsen in de wereld worden pinda’s verbouwd waardoor het soort en de kwaliteit sterk uiteen lopen van de verschillende soorten.
Een aantal hiervan zijn; de Virginia welke vooral uit Amerika, China, Israël en Egypte komt, de Natal uit (Zuid-)Afrika en de zoetige Valencia’s uit Spanje.

Pinda’s verwerken kan op allerlei manieren, bij ons worden ze veelal op de volgende drie manieren verwerkt;
Voor een groot deel verkopen we pinda’s in dop, deze worden in een ronddraaiende trommel verwarmt totdat de pinda zichzelf als het ware brand in z’n eigen vet. Een ander groot deel wordt gebrand met suiker erom, inderdaad de suikerpinda, maar het overgrote deel wordt bij ons gebrand in de pindaolie (ook een pinda product dus) op een temperatuur van 150 graden Celcius, vlak voor ze op kleur zijn worden ze uit de olie gehaald om uit te lekken waarna ze, net als andere noten, nog even doorbranden.

Als u de pinda’s goed (luchtdicht) bewaard zijn ze enkele weken tot maanden te bewaren…… maar eigenlijk zijn ze zo lekker dat u de volgende week toch weer nieuwe nodig heeft.

 

Energie 571 kcal. 2.416 kJ.
Totaal vetten 48,1 g.
Totaal eiwitten 26 g.
Totaal koolhydraten 8,6 g.
Totaal mineralen 124,22 g.
Totaal vitamines 0,45 mg.

Energie 642 kcal. 2.686 kJ.
Totaal vetten 55 g.
Totaal eiwitten 27 g.
Totaal koolhydraten 8 g.
Totaal mineralen 137,22 g.
Totaal vitamines 0,45 mg.