Chiazaad

Chiazaad komt van oorsprong uit Mexico afkomstige plant die familie is van de munt en heeft zeer voedzame eigenschappen. Zo staat het zaad erom bekend dat het een hoge dosis antioxidanten heeft en rijk is aan omega3-vetzuren.

Antioxidanten hebben een positieve werking op veroudering van de lichaamseigen cellen waardoor de (uiterlijke) veroudering word tegen gegaan. De vetzuren zijn van belang waar het gaat om de hart en bloedvaten. Ze helpen bij de bestrijding van een te hoog cholesterol waardoor de kans op hart en vaatziekten verminderd.

Naast deze stoffen bevat chiazaad ook proteïnen, vezels en mineralen en zijn een goede aanvulling op het dieet van sporters en mensen met een gluten of lactose allergie.

Chiazaad is eigenlijk met z’n neutrale smaak op allerlei manieren te consumeren. Het kan bijvoorbeeld door een shake bij het ontbijt of door een salade bij de lunch. Ook kun je het bijvoorbeeld mengen met sesamzaad en daarmee de vis of het vlees ‘paneren’.
Door chiazaad te wellen wordt het een soort gelei die makkelijk te verwerken is in sappen en soepen en deze zorgt dan ook voor voldoende vocht van binnenuit.

bron:www.chiazaden.nl

Lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van vlas en vlas is weer een plant uit de vlasfamilie(Linaceae). Er zijn blauw bloeiende en wit bloeiende rassen en rassen met gele zaden en met bruine zaden. Over het algemeen wordt lijnzaad in twee categorieën ingedeeld; vezelvlas en olievlas. Vezelvlas wordt geteeld voor linnen. Olievlas wordt, zoals de naam al zegt, geteeld voor de olie. De lijnzaadolie wordt verkregen uit het lijnzaad.

Lijnzaad staat vooral bekend als een zacht werkend darmregulerend middel. Bij een moeilijke stoelgang is het bijvoorbeeld aan te bevelen om iedere dag een beetje lijnzaad door de yoghurt te doen.

Wij verkopen bruin lijnzaad heel en gebroken, soms hebben we ook geel lijnzaad. De smaak en werking zijn gelijk.

Sesamzaad

Sesam (Sesamum indicum) is een plant uit de familie Pedallaceae. Dit soort hoort waarschijnlijk tot de oudste om de olie gekweekte gewassen van de wereld.
Sesam wordt verbouwd in tropische en subtropische gebieden in de gehele wereld, maar vooral in Afrika, Zuid – en Midden-Amerika.

Sesamzaad kent veel verschillende lekkere toepassingen in de keuken. Het meest bekend is het gebruik van het zaad op brood. Maar je kunt sesamzaad ook heel lekker gebruiken door de rijst of couscous of wanneer je zelf sushi maakt. Je vind sesamzaad veel terug in de Arabische en Aziatische keuken. Kijk eens bij onze recepten om op ideeën te komen.

Wij verkopen zowel gepeld als ongepeld sesamzaad.

Hennepzaad

Gepeld hennepzaad

Omega 3 zadenmix

Een mix van sesamzaad, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook in een variant met zonnebloempitten en pompoenpitten.